Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

Biar Betik! Menu Pelik Betik Goreng Rasa Macam Sotong Celup Tepung?

16-7-2021 04:20 PM| Komen: 21

Kreativiti seorang pensyarah bidang kulinari berusia 23 tahun dalam menghasilkan hidangan pelik ternyata menarik perhatian ramai.

Video masakan seperti durian, tembikai dan betik goreng yang dikongsi Khairul Ikmal Zulkifli @ Ayub di TikTok turut menerima puluhan ribu tontonan.


Kredit foto: TikTok/mStar

Menurut graduan Kolej Vokasional ERT Setapak, Kuala Lumpur yang sudah lebih setahun bergelar pendidik itu, menu pelik yang dihasilkan sebenarnya sedap dimakan jika kena dengan caranya.

"Ramai sebenarnya yang komen. Mereka kata kenapa buah-buahan yang kaya dengan khasiat digoreng? Asalnya, ia merupakan makanan sihat.

"Kadang-kadang orang tak boleh terima kombinasi pelik sebegini. Biasanya saya akan kena kecam kalau buat hidangan tradisional dengan cara baharu.



"Tapi jujur saya kata, benda pelik paling sedap yang saya buat merupakan betik goreng tepung. Saya paling suka betik goreng sebab rasanya macam sotong celup tepung," ujarnya yang mesra disapa Ikmal.

Selain buah-buahan goreng, video anak bongsu daripada dua beradik itu menghasilkan sushi pekasam telur sotong turut meraih perhatian netizen.



Bercerita mengenai dirinya, Ikmal yang kini berkhidmat di sebuah kolej swasta di Kuala Lumpur berkata dia mula memasak sejak zaman sekolah lagi dan banyak mendapat inspirasi daripada bapanya.

"Ayah merupakan inspirasi saya. Ayah memang suka masak, kadang-kadang dia bergilir-gilir dengan mak... mereka berlawan-lawan.

"Dulu saya juga suka tengok rancangan memasak kat televisyen. Benda pertama saya cuba merupakan chicken chop ketika tingkatan satu.

Tapi kalau nak ikutkan, memasak lebih senang berbanding mengajar.

"Kebanyakan video memasak juga merupakan idea ayah saya yang kini berusia 58 tahun," ujarnya.

Imbas Ikmal, dia tak pernah menyangka akan bergelar pensyarah dalam bidang kulinari pada usia cukup muda selepas mengikuti pengajian di Kolej Vokasional.

Ujarnya lagi, Kolej Vokasional tidak wajar dipandang rendah kerana ia juga boleh menjamin masa depan cemerlang.




Menetap di Melawati, Ikmal juga menzahirkan rasa terima kasih kepada netizen yang sentiasa memberi sokongan setiap kali dia berkongsi video masakan.

Tambah Ikmal, apa jua menu dihasilkan bukanlah untuk content semata-mata, sebaliknya dia mahu netizen turut mencuba sendiri segala apa yang diajarnya menerusi video tutorial di TikTok.

Antara video tutorial lain yang mendapat sambutan di TikTok Ikmal termasuklah menu ketupat sotong, pulut taitai, taugeh pekasam dan banyak lagi.


Sumber: mStar

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 21
Komen

Previous : Lekeh Sangat Ke Kerjaya Dropship, Pilihan Zaman Kini?

Next       : Bukan Buka Aib, Wanita Kongsi Perit Jadi Penghuni Henry Gurney Sebagai Pedoman

Komen Terbaru

Quote heythere123 31-7-2021 05:25 PM
apapun, iols teringin jugak nak try walaupun nampak pelik.

Lain-lain Komen

Quote nakkomenjugak 16-7-2021 04:36 PM
i mean, dunia kulinari ni kalau takde kreativiti, asyik benda yang sama je, tak best jugak. kalau combination makanan menjadi, sedap, okay je
Quote shernazz 16-7-2021 04:53 PM
Durian goreng.iols.pernah buat
Cam.goreng pisang tu..
Dapnye wei...
Teringat2
Quote little_sis 16-7-2021 05:46 PM
shernazz replied at 16-7-2021 04:53 PM
Durian goreng.iols.pernah buat
Cam.goreng pisang tu..
Dapnye wei...

Goreng seulas dgn bijinya sekali ke?
Quote shernazz 16-7-2021 06:25 PM
little_sis replied at 16-7-2021 05:46 PM
Goreng seulas dgn bijinya sekali ke?

Haah.uolcam.goreng cempedak
Quote RatuDunia94 16-7-2021 07:27 PM
Apa pisang goreng dgn cheese tu pun dh pelik sebenarnya. Org boleh je terima.
Quote 3480 16-7-2021 08:50 PM
Aku tgh lapaq ni..

Sis @Buritan oiii.. mai la singgah sini.. thread makan2
Quote Buritan 16-7-2021 08:59 PM
3480 replied at 16-7-2021 08:50 PM
Aku tgh lapaq ni..

Sis @Buritan oiii.. mai la singgah sini.. thread makan2

Aku join sini aje laa.. nak lupakan masalah.. aku beli deroyan.. aku buat serawa
Quote dua_chzy 17-7-2021 12:05 PM
shernazz: Durian goreng.iols.pernah buatCam.goreng pisang tu..Dapnye wei...Teringat2


Yeap ni memang heaven huntok hantu durian. Macam makan cheese goreng teksturnya.
Quote ketupatnasi 17-7-2021 12:38 PM
Biji durian chuols lps mkn tu basuh...hiris nipis2 pastu jemur tgh panas jap bagik hilang lendir tu..
Pastu goreng..tabur garam + lada hitam.. Sodapp!! Lemak2 masin
Anak dara kaka tabur cheese powder..sedap jugak katanya.

Jgn disagat sbb nt nipis nauu..
Quote honeyvanilla 17-7-2021 04:05 PM
serius sedap betik goreng. buat somtam.. ahh sedapnyaa
Quote shara154 17-7-2021 05:04 PM
Restoran Parathai ada jual menu ni, somtam goreng
Quote any42 17-7-2021 06:00 PM
teringin nk try tp takut nk bt kang xjd/xmmpu msuk tekak mmbazir je. huhu
Quote salmon-suki 18-7-2021 01:01 AM
Zmn ai sekolah menengah dulu pernah laa bt duyan goreng ni,sbb duyan tu x manis..lps je goreng celup tepung tu,rasa tetap xsedap..

Pendek kata,hasil xperimen ai tu,duyan kalau originally xmanis,bland,tetap laa akan bland jgk walau dah digoreng dgn tepung y manis2 dah..
Quote Plain-tif 19-7-2021 02:44 AM
Nampak cam sedap
Quote Artemesiaa 20-7-2021 03:43 PM
Bolehlah nak cuba rasa nanti
Quote aiyaya2708 26-7-2021 07:08 PM
Lapau weyyy nengok even cam pelik
Quote Persada 27-7-2021 03:27 AM
Teringt plk menu time bljr dulu.. Betik muda goreng dgn cili tumbuk serai bagai. Kena dgn nasi panas. Menu tgh pokai tpi sedap dia....
Quote Persada 27-7-2021 03:30 AM
lg2 betik free petik blkg rmh sewa hahaaa.. Harap2 tuan tanah Halalkn lh Sosah betik dia
Quote bictoria 28-7-2021 11:46 AM
dua_chzy replied at 17-7-2021 12:05 PM
Yeap ni memang heaven huntok hantu durian. Macam makan cheese goreng teksturnya.

ayat u buat iols teringin nak try

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top