Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini

Hidu Wap Cengkih Mampu Sembuh Covid-19, Ramai Pula Yang Percaya

16-5-2021 03:00 PM|Oleh: Cari-Azza | Komen: 16






Tidak semena-mena, sebuah video mengenai cara menyembuhkan Covid-19 tular di media sosial. Video tersebut memaparkan seorang lelaki menunjukkan cara menyembuhkan Covid hanya dengan cara menyedut wap yang dihasilkan dari bunga cengkih!

Ianya menimbulkan kemarahan pengamal perubatan kerana pasti ramai rakyat Malaysia yang akan percaya dengan kaedah tradisional ini.




Lelaki tersebut menegaskan bahawa kakak dan keluarganya baru sahaja disahkan positif Covid-19, namun hanya dengan menghidup wap bunga cengkih selama satu malam sahaja, kesemua mereka pulih dan kembali sihat.

Foto : FB

Ianya semakin tular apabila ramai yang berkongsi video tersebut lalu menyarankan mereka yang mempunyai simptom Covid-19 mencubanya. Apatah lagi keluarga kakaknya mampu pulih tanpa perlu ke hospital.

Foto : FB

Dalam masa sama, beberapa portal dan pengamal perubatan turut mengambil inisiatif untuk memperbetulkan mitos tersebut.



Foto : FB

Jadi, bagaimana? Video sudah banyak kali dikongsikan dan menjadi tanggung jawab kita untuk berkongsi fakta pula. - CAR

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 16
Komen

Previous : Lekeh Sangat Ke Kerjaya Dropship, Pilihan Zaman Kini?

Next       : Hari Raya Melayu Yang Berkait Dengan Persediaan Perang

Komen Terbaru

Quote kalkulatorpink 27-7-2021 02:21 AM
Cengkih tu blh bunuh bakteria yes tp bkn virus, pain relief, ubat mslh penghadaman, bantu kurgkn batuk & asma.. Bolehlah membantu symptom2 covid tu tp bkn 100% penyembuh/pencegah...

Clove oil has traditionally been used for a variety of purposes, including:
- as an antimicrobial, to help kill bacteria
- as a pain reliever for conditions such as toothache and muscle pain
- for digestive upset
- to relieve respiratory conditions like cough and asthma

Kredit di bwh:
https://www.healthline.com/health/clove-essential-oil

Lain-lain Komen

Quote nonierahman 16-5-2021 03:05 PM
Aduyai macam2
Quote uori 16-5-2021 03:11 PM
ada hati nak gelak orang lumur tahi lembu, padahal sama saja peelnya
Quote lavendernovella 16-5-2021 03:24 PM
Bagi yang islam, yang menyembuhkan itu tetaplah Allah. Apa2 cara ikhtiar nak cari kesembuhan tu cuma asbab sahaja.
Quote monamogai 16-5-2021 07:11 PM
Biasanya video2 mcmni selalu menyelinap dlm group org2 tua kita. Pastu org tua kita pn ikut jr bulat2. Grrr...
Quote dua_chzy 16-5-2021 07:55 PM
Em. Mungkin possible to certain piple? Faith plus placebo effect plus strong will plus mind power?
Quote Ninjanunu 16-5-2021 09:58 PM
Macam-macam orang nak tunjuk pandai tapi nampak dungu..
Quote AyaqMeloSuam 16-5-2021 10:57 PM
Teori ni berkesan x ? Kt yindia nun.. hari2 depa mkn rempah.. teh masala bagai... kunyah cengkih dlm sireh... bagaimna keadaan kobid di yindia ?
Quote ciklahcuteII 27-5-2021 04:50 AM
tepok dada..tanya selera..
ikut masing masing..

saya mmg x suka ubat spital..saya kena gastrik..makin teruk gastrik telan ubat spital.. nk g ke ulser perut..setiap lima minit perut saya sakit.. saya buang semua ubat..saya rawat diri saya sdri..guna air suam dan pati delima... alhamdulillah..

kita bkn ada ubat utk sembuhkan covid 19.. kita cuma tingkatkan imune utk lawan virus covid19..
Quote nolya 29-5-2021 06:51 PM
Mungkin itu petua  yg boleh dicuba dn buktikn keberkesanannya. Jgn cepat nak perlekehkn bila ada orang nak share cara penyembuhan sesuatu penyakit. Memang lah lain orang lain cara pengobatannya tapi tak salah mencoba. Lagipun cengkih murah, mana tau mujarab. Tetiba pulak nanti harga cengkih naik.
Quote LadyCarefree 30-5-2021 11:35 AM
dua_chzy: Em. Mungkin possible to certain piple? Faith plus placebo effect plus strong will plus mind power?


Kalau setakat dia buat ni sedang kuaratin di rumah biarlah. After all bukannya menambah buruk keadaan. Dan ianya memang orang guna untuk legakan batuk dan selsema.

Yg parah kalau sakit Covid-19 bergejala teruk dah sesak nafas pon still nk hidu wap xmau ke sepital.
Quote LadyCarefree 30-5-2021 11:36 AM
AyaqMeloSuam: Teori ni berkesan x ? Kt yindia nun.. hari2 depa mkn rempah.. teh masala bagai... kunyah cengkih dlm sireh... bagaimna keadaan kobid di yindia ?



Tu makan. Wap sedut lain sbb masuk paru2.
Quote carrickknowe 3-6-2021 01:33 PM
wah...macam2 kaedah orang introduce yer..kaedah alternatif...tapi jangan meremehkan vaksin udah ler
Quote ciklahcuteII 3-6-2021 05:57 PM
ikut suka masing masing.. ..  asalkan kekal sihat..x da ubat kan covid19 ni.. vaksin bkn ubat, ia utk org sihat..
cuma, jgn menyeleweng dr Islam...
Quote Pink59 5-6-2021 10:57 PM
Dorang try swab test ke sebelum dah selepas, siap claim gitu
Quote Nildakin 25-7-2021 11:47 PM
Macam2 petua yg muncul lately
Quote kalkulatorpink 27-7-2021 02:21 AM
Cengkih tu blh bunuh bakteria yes tp bkn virus, pain relief, ubat mslh penghadaman, bantu kurgkn batuk & asma.. Bolehlah membantu symptom2 covid tu tp bkn 100% penyembuh/pencegah...

Clove oil has traditionally been used for a variety of purposes, including:
- as an antimicrobial, to help kill bacteria
- as a pain reliever for conditions such as toothache and muscle pain
- for digestive upset
- to relieve respiratory conditions like cough and asthma

Kredit di bwh:
https://www.healthline.com/health/clove-essential-oil

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top