Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"An Apple A Day Keeps The Doctor Away"- Jangan Makan Epal Sebiji Saja, Tapi..

27-12-2019 12:00 PM|Vanilla thunder| Komen: 23




An apple a day keeps the doctor away


Sejak di bangku sekolah lagi kita sering didedahkan  dengan ungkapan di atas yang merangkan tentang manfaat buah epal terhadap kesihatan.


FOTO: GOOGLE


Jika sebelum ini anda mengamalkan memakan sebiji epal sehari, mungkin kini anda boleh mempertimbangkan untuk menambah sebiji epal lagi dalam rutin pemakanan seharian . 

FOTO : GOOGLE



Hal ini demikian kerana terdapatnya kajian saintifik yang menunjukkan kesan positif apabila berlakunya penurunan paras kolestrol "jahat " (LDL)  sebanyak  4% bagi sesiapa yang mengamalkan memakan 2 biji epal setiap hari  sepanjang tempoh lapan minggu.

Dalam kajian yang dikeluarkan oleh American Journal of Clinical Nutrition mendapati 2 biji epal dapat memenuhi  kira-kira 1/4 kadar serat harian yang disarankan bagi golongan dewasa.

FOTO: GOOGLE


Tambahan pula, terdapat sejenis serat yang terkandung daam epal berupaya membunuh bakteria di dalam usus seterusnya membantu menurunkan paras kolestrol.

FOTO: UNSPLASH


Makan Buah Epal lebih Baik dari Meminum Jusnya 

FOTO: UNSPLASH



Tim Chico, seorang professor perubatan kardiovaskular dari University of Sheffield, mengatakan memakan dua biji epal sehari dapat mengawal paras kolestrol dalam tubuh berbanding meminum jusnya.


Jadi apa lagi bagi anda yang sayangkan jantung masing-masing dan  takutkan kesan negatif paras kolestrol yang tinggi terhadap kesihatan bolehlah mengamalkan tips ini memandangkan ianya cukup mudah apatah lagi  epal juga murah dan mudah didapati di pasaran. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
13
Marah
9
Terkejut
9
Sedih
7
Lawak
8
Bosan
4
0
0
Komen: 23
Komen

Previous : Red Velvet Oreo Cheesecake Tanpa Bakar, Mudah Saja Nak Buat!

Next       : Operation Ikat Perut - Kurangkan Berat Badan, Pesakit Akan Jadi Cepat Kenyang

Komen Terbaru

Quote Scheherazade 30-5-2020 10:10 AM
Aku ni kalo apple memilih yg crunchy dan manis. Jd yg ijo tu mmg aku x mkn la. Kalo beli, which jrg la, aku beli yg fuji apple tu

Lain-lain Komen

Quote KIM.K 27-12-2019 01:25 PM
An apple a day keeps the doctor away
But if the doctor is @ipes2 ?
Quote dubuk 27-12-2019 05:06 PM
dalam buah epal ada letak ubat racun.. betulkan kalau aku salah
Quote polluxsstar 27-12-2019 08:57 PM
Kite minum cuka apple. Sedapp.
Quote i_is_kennot 28-12-2019 03:13 AM
Epal hijau buat jus
Yg merah snack sampingan
Quote inspiro92 28-12-2019 09:16 AM
i_is_kennot replied at 27-12-2019 07:13 PM
Epal hijau buat jus
Yg merah snack sampingan

yessza.apple plg sng utk snacking in between meal.lapar je ngap sebiji apple.boleh elak diri dr mkn jajan.
Quote ipes2 4-1-2020 09:30 AM
KIM.K replied at 27-12-2019 01:25 PM
An apple a day keeps the doctor away
But if the doctor is @ipes2 ?

if the doc is me I pulak yg makan epal tersebut
sy kaki epal
every friday, restaurant spital sy beri fruits free kepada semua utk galak kan org mkn fruits
pilihan sy: tentulah epal
Quote KIM.K 4-1-2020 02:55 PM
ipes2 replied at 4-1-2020 09:30 AM
if the doc is me I pulak yg makan epal tersebut
sy kaki epal
every friday, restaurant spit ...

Bagus Dr @ipes2
Kalau saya ambil persimmons dan tinggalkan epal untuk orang lain
Quote gerbera.memopad 6-1-2020 10:01 AM
Tahun lepas, aku berazam nak makan sebiji epal setiao hari sebab jarang sangat nak disiplin makan buah. Berapa lama je la tahan azamnya tu
Quote UMMI_MAI 6-1-2020 11:49 AM
guys, makan epal dengan kulit or kupas ?
Quote Artemesiaa 6-1-2020 12:37 PM
Sebenarnya kena rajin makan buah-buahan untuk kesihatan tak semestinya hanya buah apple
Quote ipes2 26-5-2020 03:57 PM
KIM.K replied at 4-1-2020 02:55 PM
Bagus Dr @ipes2
Kalau saya ambil persimmons dan tinggalkan epal untuk orang lain

ini juga dipanggil sharon fruit.semacam lemak2 seolah bersusu. ya saya suka tapi ia agak mahal.
50cent satu dan kecil.
Quote jasmeen 27-5-2020 12:36 AM
ipes2 replied at 4-1-2020 09:30 AM
if the doc is me I pulak yg makan epal tersebut
sy kaki epal
every friday, restaurant spit ...

restoran apa kat spital bagi free tu dik? kat tempat akak takde pun.cuma yelah sebab staf kadang orang canteen tak berkira sangat.
Quote jasmeen 27-5-2020 12:37 AM
ok besok nak blend fruit la.
Quote ipes2 27-5-2020 01:49 AM
jasmeen replied at 27-5-2020 12:36 AM
restoran apa kat spital bagi free tu dik? kat tempat akak takde pun.cuma yelah sebab staf kadang o ...

di luar malaysia kak. kadang2 ada donation, so boleh lah ambil pisang ke nectarines ke.
Quote adila39 27-5-2020 06:46 PM
a banana tak boleh ke? sbb apple malaysia masam x manis.... klu yg sedap tu sebiji dah rm2 plus plus.
Quote Lailerthee 27-5-2020 10:04 PM
Kne la start bli apple esok ni
Quote jasmeen 28-5-2020 12:13 AM
ipes2 replied at 27-5-2020 01:49 AM
di luar malaysia kak. kadang2 ada donation, so boleh lah ambil pisang ke nectarines ke.

ooo oversea..selamat berjuang utk covid dek..
Quote ipes2 28-5-2020 12:47 AM
jasmeen replied at 28-5-2020 12:13 AM
ooo oversea..selamat berjuang utk covid dek..

iya. terima kasih.
Quote Limao 28-5-2020 07:32 AM
Tuhan jadikan aku dalam kawasan khatulistiwa dan Dia jadikan buah buahan yang sesuai untuk aku makan.
Jadi, aku makan ajer buah ngan sayur ulam tempatan bebanyak.
Nape nak ikut pepatah omputih?

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top