Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Kisah Solena Chaniago, Selebriti Transgender Indonesia Menikah Lelaki Kacak Di Hollywood

4-9-2018 01:19 PM|Oleh: Sang_Pencinta| Komen: 53

Jika di Malaysia kita ada usahawan kosmetik Nur Sajat dan Safiey Ilias yang diragui jantinanya dan sentiasa panas dengan berita-berita kepoh mereka untuk menarik perhatian netizen, di Indonesia pula ada  Dinda Syariff, Julia Robex, Dorce Gamalama, Dena Rachman, Tata Liem dan Solena Chaniago.  Bezanya golongan seperti ini di Indonesia berterus terang dengan peminat tentang status jantina mereka dan mampu meneruskan kerjaya, ada antaranya sehingga ke Hollywood seperti Solena Chaniago.


Kredit Foto: Tribunnews

Solena Chaniago adalah bintang transgender Asia yang pertama membintangi filem Hollywood. Sebelum melakukan pembedahan jantina, Solena dilahirkan sebagai seorang lelaki di Padang, Sumatera dan pernah menikah dengan seorang wanita atas desakan ibu bapanya. Malahan, Solena juga pernah mengikuti pertandingan Uda-None, sebuah pertandingan mencari model lelaki. Hasil pernikahan itu, mereka dikurniakan seorang anak perempuan tetapi memutuskan untuk bercerai kerana Solena sentiasa merasakan jiwanya adalah seorang wanita.


 

Kredit Foto: Slide Gossip

Pada tahun 2005, Solena telah berhijrah ke Amerika Syarikat (AS) dan menjalankan beberapa pembedahan untuk mengubah bentuk badannya kepada wanita. Kemuncaknya pada tahun 2010, Solena telah menjalani pembedahan kelamin di Thailand.

 

Kredit Foto: YouTube

Selepas menjalani beberapa ujibakat, Solena ditawarkan berlakon watak sampingan dengan Richard Gere dalam filem Brooklyn's Finest (2009) dan Katie Holmes dalam The Extra Man (2010).  Sekiranya tidak berlakon, Solena sibuk mengusahakan sebuah salunnya yang popular di New York. Beliau sendiri pernah menata rambut mantan Presiden US, Bill Clinton dan Scooter Braun, pengurus Justin Bieber.


 Kredit Foto: Popmagz

Memetik detikhot.com, Solena juga telah berkahwin dengan seorang jejaka Mat Salleh bernama Ronnie Sullin yang sudah dikenalinya selama 6 tahun. Solena kini telah mengganti namanya kepada Solena Sullin.


 

Kredit Foto: Keepo

Walaupun telah menukar jantina dan mendapat tentangan banyak peminat, Solena tetap menegaskan dirinya masih beragama Islam.  Beliau juga menyatakan telah berusaha memujuk Ronnie untuk memeluk Islam tetapi suaminya itu belum bersedia. 'Tolong jangan tuduh saya murtad, kasihanilah ibu saya' kata Solena Chaniago. -CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
3
Bosan
3
Komen: 53
Komen

Previous : Tak Sangka Senang-senang Boleh Dapat Voucher Percuma Di H&M, Ini Caranya

Next       : Dah Terlambat Untuk Menyesal, Wanita Lumpuh Akibat Gas Ketawa

Komen Terbaru

Quote kucing02 26-11-2018 03:51 PM
nuralisa replied at 14-9-2018 10:03 AM
bukanla... ini yg umur 16 tahun kawin ngan nenek tu..
yg kata x leh gi semayang jemaat ... nnt ri ...

tu dia.. jiwang tahap dewa..

Lain-lain Komen

Quote matkpop 4-9-2018 01:28 PM
err.. tahniah
Quote helicornia 4-9-2018 01:41 PM
tak tau nak cakap apa. as long masih pegang syahadah aku rasa masih ada peluang perbaiki diri
Quote Themilo 4-9-2018 01:50 PM
mana satu shuben heshe? gambar 4 macam tak hensem, gambar 5 kemain rembes lagi..
Quote Sang_Pencinta 4-9-2018 01:51 PM
Themilo replied at 4-9-2018 01:50 PM
mana satu shuben heshe? gambar 4 macam tak hensem, gambar 5 kemain rembes lagi..

gambar 4 tu husband

gambar 5 tu client di salunnya
Quote Sang_Pencinta 4-9-2018 01:51 PM
Themilo replied at 4-9-2018 01:50 PM
mana satu shuben heshe? gambar 4 macam tak hensem, gambar 5 kemain rembes lagi..

4 tu husband

5 tu client di salunnya
Quote Themilo 4-9-2018 01:53 PM
Sang_Pencinta replied at 4-9-2018 05:51 AM
gambar 4 tu husband

gambar 5 tu client di salunnya

gosh, kalau macam tu rupa shuben, tak kahwin pun takpe sisthur.. cikcur dalam apps jaa cukup memadai..
Quote paz 4-9-2018 01:53 PM
Tapi rupa dia tak kasar yer, memang macam nampak perempuan.
Quote Sang_Pencinta 4-9-2018 01:54 PM






Quote CrowneGlory 4-9-2018 01:54 PM
hauknya mat salleh laki sheolls ...takperla janji mat salleh sauk je la
Quote Sang_Pencinta 4-9-2018 01:57 PM


orang kata ini gambar jantan dia, ada mirip ke?
Quote Sang_Pencinta 4-9-2018 02:01 PM
Wanita bertudung itu digossipan bekas 'isteri' dia dan dah berlaki baru
Quote grizz 4-9-2018 02:07 PM
Sang_Pencinta replied at 4-9-2018 01:57 PM
orang kata ini gambar jantan dia, ada mirip ke?

btol ke tu die..mmg xde rupe lgsg..byk tol plastic surgery die wt..

Quote kikuri 4-9-2018 02:10 PM
Sang_Pencinta replied at 4-9-2018 02:01 PM
Wanita bertudung itu digossipan bekas 'isteri' dia dan dah berlaki baru

ok lah tu... exwife dapat jua laki baru berwajah helok...
Quote umbut 4-9-2018 02:21 PM
Pegi je u.s... kalo kat sini, nanti kena rejam
Quote RatuDunia94 4-9-2018 02:23 PM
At least heshe aman2 je duk US nun yg mmg iktiraf LGBT.. So up to her la nk kahwin sejenis pon..
Quote MadameOnion 4-9-2018 02:30 PM
Sang_Pencinta replied at 4-9-2018 01:57 PM
orang kata ini gambar jantan dia, ada mirip ke?

gambaq jantan dia yg pakai selempang uda tu kan? kata masuk pencarian model uda pekejadah tu
Quote MadameOnion 4-9-2018 02:32 PM
Sang_Pencinta replied at 4-9-2018 01:57 PM
orang kata ini gambar jantan dia, ada mirip ke?

ni gambaq baru ni sis..ada iklan vivo sebelah tu..heshe dah menjalani pembedahan lama dah kan? saja la ummah sebarkan gambaq buruk2 kata itu dia
Quote Sang_Pencinta 4-9-2018 02:35 PM
MadameOnion replied at 4-9-2018 02:32 PM
ni gambaq baru ni sis..ada iklan vivo sebelah tu..heshe dah menjalani pembedahan lama dah kan? saj ...

Oh ya

Tapi yg gambar peserta model UDA tu memang dia kan?
Quote yusryimran 4-9-2018 02:36 PM
ok juga dia mengaku operate bagai kat thai ... dari bam jat feeling wanita betul tapi hakikat sebenarnya wanita "berloceng"haha

Lihat semua komen(53)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.050190s Gzip On
    To Top