Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Bagaimana Penjenayah Misteri 'Golden State Killer' Ditangkap 45 Tahun Kemudian..

30-8-2018 12:18 PM|Oleh: Sang_Pencinta| Komen: 16

Sekitar tahun 1974 penduduk Sacramento, Contra Costa, Stockton dan Modesto di California dikejutkan dengan beberapa siri jenayah rogol, bunuh dan rompak. Sehingga tahun 1986, sebanyak 13 kes pembunuhan, 50 kes rogol dan lebih 100 pecah rumah direkodkan.


Kredit Foto: WKBT (Antara mangsa)


Berdasarkan bukti yang ditemui dan modus operandi yang sama, polis merumuskan kesemua kes jenayah tersebut dilakukan oleh orang yang sama. Polis dan media menggelar penjenayah ini Golden State Killer. Siasatan demi siasatan dilakukan tetapi penjenayah misteri ini tidak pernah ditemukan walaupun banyak lakaran wajahnya disebarkan. Kes pembunuhan Golden State Killer juga tiba-tiba berhenti sejak 1986.


Kredit Foto: MyAJC.com (lakaran penjenayah)


Hampir 45 tahun sejak kes jenayah Golden State Killer mula dilaporkan, akhirnya pada April 2018 polis berjaya menangkap Joseph James DeAngelo, 72 tahun seorang bekas tentera laut dan pegawai polis. Perbandingan bukti DNA di tempat kejadian mengesahkan bahawa Joseph James DeAngelo adalah penjenayah misteri Golden State Killer yang dicari-cari selama ini.



Kredit Foto: Fox News (lakaran dan wajah penjenayah)

Bagaimana polis boleh memecah kebuntuan ini? Mengapa polis memakan masa yang sangat panjang untuk menangkap penjenayah misteri ini? Bagaimana polis akhirnya berjaya memerangkap Golden State Killer?


Semuanya bermula dengan teknologi DNA.


Selama ini polis mengesyaki  Golden State Killer ialah seorang yang terlatih dari segi keselamatan berdasarkan kecekapannya mengelak perangkap. Selain itu, kes jenayah juga tiba-tiba terhenti pada tahun 1986 apabila teknologi DNA mula diperkenalkan. Rupanya Golden State Killer adalah salah satu daripada anggota mereka sendiri dan dia menghentikan jenayahnya selepas takut teknologi baru itu akan memerangkapnya.



Kredit Foto: Imgur.com (wajah penjenayah ketika menjadi polis)

Bagaimanapun, polis menghadapi kebuntuan kerana walaupun DNA darah dan sperma ditemui di tempat kejadian jenayah, mereka tidak ada sebarang suspek untuk dibuat perbandingan. Database DNA penjenayah sedia ada milik polis juga tidak ada yang sepadan.  


Pada tahun 2016, pihak polis mendapat idea untuk meminjam database daripada beberapa syarikat ujian DNA internet yang menawarkan perkhidmatan mencari geneologi atau susur galur keluarga  untuk membuat perbandingan.



Kredit Foto: Teachmegeneology.com (antara website genealogy)


Polis mendapati DNA seorang wanita muda daripada salah satu website geneologi itu mempunyai persamaan yang ketara dengan DNA milik Golden State Killer, menunjukkan hubungan persaudaraan. 


Siasatan lanjut polis mendapati wanita muda itu mempunyai seorang datuk berumur 72 tahun yang pernah tinggal di Sacramento, Contra Costa, Stockton dan Modesto ketika kes jenayah Golden State Killer berleluasa di sana. Lelaki itulah Joseph James DeAngelo, penjenayah yang dicari-cari selama lebih 4 dekad.


Kredit Foto: BBC News


Untuk mengesahkan identiti Joseph James DeAngelo, polis telah melakukan intipan 24 jam di luar rumah beliau dan apabila Joseph membuang sampahnya, polis mendapatkan sampel DNA melalui sudu dan berus gigi untuk ujian perbandingan yang menghasilkan keputusan positif.


Kredit Foto: CTV News


Akhirnya pada 24 April 2018, polis mengumumkan pendakwaan terhadap Golden State Killer. Sejarah perogol dan pembunuh misteri paling kejam di Amerika Syarikat berkubur hasil teknologi DNA terkini dan memberi kelegaan kepada semua anggota keluarga mangsa. - CARI 



Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
7
Terkejut
3
Sedih
6
Lawak
5
Bosan
4
Komen: 16
Komen

Previous : Joe Arridy, Kisah Banduan 'Paling Ceria' Namun Menyayat Hati..

Next       : Terperangkap Dalam Tubuh Kanak-kanak, Lelaki 25 Tahun Benci Lihat Cermin

Komen Terbaru

Quote weeween 3-9-2018 01:55 PM
akhirnya...

Lain-lain Komen

Quote mieymiey 30-8-2018 12:35 PM
Clever clever squirrel jump.
Quote saviour_09 30-8-2018 12:37 PM
there u go!
mampos mereput la dalam jel
Quote chicozinn 30-8-2018 12:57 PM
so dengan umo atuk ni agak2 ape hukuman seswai bagi atuk ni?
Quote Sang_Pencinta 30-8-2018 02:02 PM
chicozinn replied at 30-8-2018 12:57 PM
so dengan umo atuk ni agak2 ape hukuman seswai bagi atuk ni?

Mungkin hukum mati tapi kerana umur dapat penjara seumur hidup kot
Quote Sang_Pencinta 30-8-2018 02:03 PM
Senarai kes

#        Date        Time        Location        County
1        Friday, June 18, 1976        4:00 a.m.         Rancho Cordova[49][50][51]        Sacramento
2        Saturday, July 17, 1976        2:00 a.m.         Del Dayo Dr., Carmichael[50][51]        Sacramento
3        Sunday, August 29, 1976        3:20 a.m.         Rancho Cordova[50][51]        Sacramento
4        Saturday, September 4, 1976        11:30 p.m.         Citrus Heights[50][51]        Sacramento
5        Tuesday, October 5, 1976        6:45 a.m.         Citrus Heights[52][50][51]        Sacramento
6        Saturday, October 9, 1976        4:30 a.m.         Rancho Cordova[50][51]        Sacramento
7        Monday, October 18, 1976        2:30 a.m.         Del Dayo Dr., Carmichael[50][51]        Sacramento
8        Monday, October 18, 1976        11:00 p.m.         Rancho Cordova[50][51]        Sacramento
9        Wednesday, November 10, 1976        7:30 p.m.         Greenback Ln., Citrus Heights        Sacramento
10        Saturday, December 18, 1976        7:00 p.m.         Carmichael        Sacramento
11        Tuesday, January 18, 1977        11:00 p.m.         Glenbrook/College Greens, Sacramento[53]        Sacramento
12        Monday, January 24, 1977        12:00 a.m.         Primrose Dr., Citrus Heights[54]        Sacramento
13        Monday, February 7, 1977        6:45 a.m.         Crestview Drive and Madison Ave., Citrus Heights[55]        Sacramento
14        Wednesday, February 16, 1977        10:30 p.m.         Ripon Court[56]        Sacramento
15        Tuesday, March 8, 1977        4:00 a.m.         Robertson and Whitney Ave., Sacramento[57]        Sacramento
16        Friday, March 18, 1977        10:45 p.m.         Rancho Cordova[58][59]        Sacramento
17        Saturday, April 2, 1977        3:20 a.m.         Madison and Main Ave., Orangevale        Sacramento
18        Friday, April 15, 1977        2:30 a.m.         Madison and Manzanita Avenues, Crestview[60]        Sacramento
19        Tuesday, May 3, 1977        3:00 a.m.         Glenbrook/College Greens, Sacramento[61]        Sacramento
20        Thursday, May 5, 1977        2:40 a.m.         Orangevale[61]        Sacramento
21        Saturday, May 14, 1977        3:45 a.m.         Greenback Ln. and Birdcage St., Citrus Heights[62]        Sacramento
22        Tuesday, May 17, 1977        1:30 a.m.         Sand Bar Circle, Del Dayo Dr., Carmichael[63]        Sacramento
23        Saturday, May 28, 1977        1:00 a.m.         Fourth Parkway, South Area, Sacramento[64]        Sacramento
24        Tuesday, September 6, 1977        1:30 a.m.         Lincoln Village West[65]        San Joaquin
25        Saturday, October 1, 1977        1:30 a.m.         La Riviera and Tuolumne Dr., Rancho Cordova[66]        Sacramento
26        Friday, October 21, 1977        3:00 a.m.         Elkhorn Blvd./Diablo Dr., Foothill Farms[67]        Sacramento
27        Saturday, October 29, 1977        1:45 a.m.         Woodson Ave., Sacramento[68]        Sacramento
28        Thursday, November 10, 1977        3:00 a.m.         La Riviera Dr. near Watt Ave., Sacramento[69]        Sacramento
29        Friday, December 2, 1977        11:30 p.m.         Brett and Revelstoke Dr. Foothill Farms[70][71]        Sacramento
30        Saturday, January 28, 1978        10:15 p.m.         Winding Way, east of Walnut Ave., Sacramento[72][73]        Sacramento
31        Thursday, February 2, 1978        9:00 p.m.         Rancho Cordova[74][75][76]        Sacramento
32        Saturday, March 18, 1978        1:05 p.m.         Parkwoods, Stockton[77]        San Joaquin
33        Friday, April 14, 1978        10:00 p.m.         Seamas and Riverside Aves., South Sacramento[78][79]        Sacramento
34        Monday, June 5, 1978        2:30 a.m.         Northeastern Modesto[79][80]        Stanislaus
35        Wednesday, June 7, 1978        3:55 a.m.         UC Davis, Davis[81]        Yolo
36        Friday, June 23, 1978        1:30 a.m.         Northeastern Modesto        Stanislaus
37        Saturday, June 24, 1978        3:15 a.m.         Rivendell, Davis        Yolo
38        Thursday, July 6, 1978        2:50 a.m.         Westwood Division, Davis[82]        Yolo
39        Saturday, October 7, 1978        2:30 a.m.         Concord[83]        Contra Costa
40        Friday, October 13, 1978        4:30 a.m.         Concord[84]        Contra Costa
41        Saturday, October 28, 1978        4:30 a.m.         San Ramon[85][86][87]        Contra Costa
42        Saturday, November 4, 1978        3:30 a.m.         San Jose        Santa Clara
43        Saturday, December 2, 1978        4:30 a.m.         San Jose        Santa Clara
44        Saturday, December 9, 1978        2:00 a.m.         Danville        Contra Costa
45        Monday, December 18, 1978        6:30 p.m.         San Ramon[88][89]        Contra Costa
46        Tuesday, March 20, 1979        5:00 a.m.         Rancho Cordova[88][89]        Sacramento
47        Wednesday, April 4, 1979        1:00 a.m.         Fremont[90]        Alameda
48        Saturday, June 2, 1979        11:30 p.m.         Walnut Creek[91]        Contra Costa
49        Monday, June 11, 1979        4:00 a.m.         Danville[92]        Contra Costa
50        Monday, June 25, 1979        4:00 a.m.         Walnut Creek[93]        Contra Costa
51        Thursday, July 5, 1979        3:45 a.m.         Danville[94][95]        Contra Costa
Quote Artemesiaa 30-8-2018 03:06 PM
Lambat atau cepat akhirnya tertangkap jua
Quote ninjago 30-8-2018 04:04 PM
wow.. kena tangkap just right usia dah nak habis.

ada bagus jugak ada teknologi DNA tracker camnie.
Quote Meiizu 30-8-2018 04:28 PM
gigih betul team ni bukak kes lama
tahniah
Quote awekjepun 30-8-2018 04:39 PM
Bgus..pihak polis xputus asa..
Quote sofiazara 30-8-2018 04:53 PM
ni bukan salah satu kes yang dibentang oleh dani-rox ke dalam forem ni jugak. tapi masa tu takde penyelesaian lagi?
Quote moonbug 30-8-2018 09:58 PM
Good job polis tak putus asa selesaikan kes walaupun dah 45 tahun
Quote RatuDunia94 31-8-2018 01:43 AM
Sbb tu lah org ckp kadang org jahat ni ada dekat dgn kita je.. Entah2 tgh tidur sebelah kita..
Quote Foxey 31-8-2018 11:51 AM
Patutla dulu2 sukar ditangkap, dah dia pun enforcement officer - polis dan tentera. Bagus la tertangkap akhirnya. Justice for the victims and closure for the victims' families.
Quote rosasen 3-9-2018 08:11 AM
takde DNA database utk polis n tentera ek
Quote bangcak 3-9-2018 09:31 AM
atuk da tua... jgn la hukum atuk berat2 cu...
Quote weeween 3-9-2018 01:55 PM
akhirnya...

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
     CARI App
    Get it FREE Apple App Store
    Get it FREE Google play
     Instagram
    cari_infonet
    FOLLOW
    Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
    0.047124s Gzip On
    To Top